Carpe diem

V létě na zahradě v podstatě žijeme. A proto není div, že sem přesouváme i oslavy důležitých životních okamžiků, jako je svatba, narozeninová oslava, párty s přáteli nebo romantická večeře ve dvou.

Čas neskutečně utíká a my bychom se měli naučit vážit si každého společně prožitého okamžiku. A je to právě rodinné stravování u jednoho stolu, jež přispívá k tomu, že se dlouhodobě cítíme lépe psychicky i tělesně. Stolování vždy fungovalo jako rituál, kdy se celá rodina sešla a prožívala tak příjemnou část dne společně. S příchodem nových technologií se zdá, že se takové okamžiky spíše vytrácí.

Rodinná večeře je nejenom pro děti, ale i dospělé opravdu velmi důležitým socializačním prvkem. Umět se zastavit v dnešní hektické době a alespoň na chvilku odsunout stranou telefony, počítače, a televize a iniciovat rodinu, aby během klidné pohodové chvíle zpracovala aktuální prožitky, je důležitý, bohužel však často opomíjený a podceňovaný rituál, který výrazně přispívá k dobře fungujícímu šťastnému rodinnému životu.

Základ je stůl

Základ kvalitního a pohodlného stolování doma i venku představuje vhodně zvolený jídelní nábytek. Tuto část zařízení nepodceňujte ani ve chvíli, kdy si z důvodu limitovaného prostoru na terase či balkonu musíte vystačit pouze se skládacím setem.

Mistry ve stolování jsou jednoznačně Italové. Kladou důraz na dostatek prostoru u stolu, pohodlné sezení a jídelní nábytek, který umožňuje hostiteli neodcházet během jídla pro zapomenutý příbor, ubrousky či skleničku. Možná namítnete, že ve stísněném prostoru městské terasy najdete místo sotva pro sebe, natož pro dostatečně velký stůl. Nicméně s trochou kreativity se dá vyřešit i takový problém. Pomůže odkládací polička nebo menší servírovací stolek.

Klidné prostředí

Na nerudovskou otázku, kam v otevřeném venkovním prostoru umístit jídelní stůl, není jednoduchá odpověď. Do hry totiž vstupuje více aspektů. Ten nejdůležitější představuje dostatečně velká, rovná a zpevněná plocha pro stůl, židle a případně i další jídelní vybavení. Za druhé je třeba všímat si i okolního v prostoru, protože jídlo si nejlépe vychutnáte v klidu a nerušeni okolním provozem. Myslete i na posezení po setmění, i tehdy byste měli na jídlo dobře vidět – popřemýšlejte o kvalitním náladovém osvětlením.

Zahradní jídelna

Pokud máte k dispozici samostatnou verandu, pergolu či altán, můžete si dopřát komfort druhého obýváku, respektive jídelny. Zde si dopřejte veškeré pohodlí, jako ve svém pevném domově. Není třeba se odbývat, i na zahradě lze vybudovat jídelnu pro velkorysé stolování.

Kromě fortelného jídelního stolu a pohodlných židlí i do zahradní jídelny patří komoda-příborník, do které lze uložit talíře, misky, ubrusy, utěrky, příbory a další jídelní vybavení. Do jídelny můžete umístit také menší chladničku, která zajistí dostatek chlazených nápojů i během nejteplejších letních dnů.

Dostatek místa

Stejně jako doma, tak i venku platí pravidla ergonomie. Takže abyste se najedli opravdu v klidu je třeba pečlivě počítat. Obvyklý počet členů domácnosti jsou čtyři osoby. Základní rozměr stolu při tomto obsazení činí přibližně 80 x 140 cm. Výška stolu by měla být 75 cm a prostor mezi sedákem židle a spodní částí stolu asi 30 cm. Jde o to, že u jídla byste se neměli hrbit, což je u nízkého stolu více než pravděpodobné, a také vaše nohy by měly mít dostatek místa pro pohodlné sezení.

Pokud jde o židli, pro průměrně vzrostlou osobu je výška sedáku zhruba 45 cm. Stejný rozměr se doporučuje i pro šířku sedáku. Výška opěráku nehraje z hlediska pohodlnosti zásadní roli, spíš jde o hledisko estetické.

Existuje pravidlo, že u stolu by mělo být o dvě místa více, než je počet členů domácnosti. Ne vždy se ale větší stůl vejde na vymezenou plochu, tento problém ale lze snadno vyřešit s pomocí rozkládací varianty. Z tvarů jsou pro svou praktickou stránku nejvíce oblíbené obdélník a čtverec. Kulatý stůl je sice velmi elegantní, ale musíte počítat s tím, že se hodí pouze do čtvercového půdorysu a zabírá mnohem více místa.

Místo na pohyb

Při zařizování je nutné počítat i s takzvanou pochozí plochou. To znamená, že kolem stolu potřebujete alespoň 55 cm volného prostoru. Současně je to i dostatečný prostor pro pohodlné odsunutí židle. Ale pozor, jestliže jsou v blízkosti stolu skříňky, například od kuchyňské sestavy, připočítejte ještě alespoň 80 cm. Jde o to, že když budete potřebovat některou z nich během jídla otevřít, měli byste to zvládnout bez toho, že byste nutili nejbližšího sedícího zvednout se a odsunout židli, protože vám chybí potřebné centimetry k otevření zásuvky.

Hezky prostřeno

I když jste venku a mezi „svými“, snažte se dodržet základní pravidla pro stolování. Kvalitní ubrusy a prostírání, sklo, pro tento případ spíš silnostěnné, než jemný křišťál a hezké veselé talíře jsou základ. Tedy rozhodně žádný plast nebo dokonce omyvatelný ubrus. Nikdo nepředpokládá, že venku prostřete cibulák, ale můžete se alespoň snažit vše sladit.

Estetické doplňky

Společné stolování jsou ale kromě jídla i určitá společenská pravidla, správné chování a prostírání stolu. To se dá snadno povýšit vhodně zvolenými doplňky – jednoduchými podtácky, držáky a kroužky na ubrousky nebo prostíráním. Přijde-li třeba o víkendu návštěva, velice praktickou záležitostí je servírovací set.

I když je pokrm sebelépe dochucený, často se najde někdo, kdo potřebuje přisolit, připepřit nebo přidat ocet do salátové zálivky. V takovém případě je vždy nejjednodušší mít hezký dochucovací set nebo mlýnek na pepř a sůl přímo na stole.

Osvětlení prodlouží noc

Je krásná letní noc, komu by se chtělo jít spát, když je zábava v nejlepším. Proto se hodí příjemné osvětlení nejenom jídelního stolu, ale i celého okolí. Nemělo by oslňovat, ale jen příjemně osvětlit scénu. Skvěle se pro tuto příležitost hodí solární světýlka. Můžete ale použít také LED řetěz s bílým světlem.

Text: Jana Šulcová

Foto: archivy firem

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *