Grilování – fenomén moderní doby

Grilovací sezóna je tu a i když jsou časy nejisté, je to jedna z mála jistot, na kterou se můžeme spolehnout. Grilovat totiž lze ve Stromovce, na zahradě, terase, balkonu a se správným grilem dokonce i doma.

Pojďme se podívat, co všechno by měl správný „Grill Master“ mít ve své výbavě. Kvalitní gril je samozřejmě základ, ale časem zjistíte, že jenom s ním si nevystačíte, a tak si pořídíte spolehlivé kleště a třeba i litinovou pánev nebo prkénko na uzení.

Který gril je ten pravý?

Nejdříve je potřeba vybrat si ideální gril. Praví mistři grilu budou trvat na tom, že jediný způsob, jak správně grilovat je na dřevěném uhlí, které dodává výrazně více chuti než sálající teplo. Grily na dřevěné uhlí jsou také většinou levnější, přenosnější a mnohem výhřevnější, než jejich protějšky na plyn či elektřinu. Weber přišel se svým ikonickým kotlíkovým grilem roku 1952, a stále je jedním z nejoblíbenějších na trhu s malými jednoduchými grily. Nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak rozpálit briketky, je použít speciální komínek. Tato šikovná pomůcka vám umožní vyhnout se použití různých chemických podpalovačů, které mohou mít i vliv na chuť připravovaného pokrmu.

Výhodou grilu na plyn je rychlé zprovoznění stisknutím elektronického zapalování. Plamen můžete regulovat na dvou až pěti hořácích (podle typu a velikosti grilu) a teplotu hlídat pomocí zabudovaného teploměru. Poklop na grilu zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu. Výhodou je absence kouře, proto lze plynové grily používat i na balkoně.

Po elektrickém grilu sáhne ten, kdo si chce ušetřit starosti a čas a nemůže si dovolit grilovat nad otevřeným ohněm a kouřem znečišťovat okolí. Elektrický gril je dobrou variantou i na cesty, protože se nemusíte bát odlétávání jisker, takže je možné používat jej opravdu kdekoli. Má krátkou dobu zahřátí a snadno se udržuje. Často nedoceňovanou výhodou je rovnoměrné rozložení tepla na grilovací ploše.

BBQ – královská disciplína

Barbecue je způsob grilování masa oblíbený především v USA a Austrálii. Od klasického grilování se liší svým pomalým, několikahodinovým průběhem a nízkými teplotami. Proto se k němu skvěle hodí například americké grily Traeger na dřevo, které umí stabilně udržet nižší teploty i po několik hodin. Jejich obsluha je přitom jednoduchá, zpravidla stačí pouze nasypat dřevěné pelety a nastavit teplotu (u BBQ zhruba 115 až 145 °C) a dál se o jídlo starat nemusíte. Gril je totiž vybaven vnitřním teploměrem a automatickým plničem dřevěných pelet, takže požadovanou teplotu umí udržovat sám.

Správné pelety jsou 100% přírodní, takže maso dostane příjemné aroma dřeva, přesně tak, jak to má být. Navíc si můžete vybírat z různých druhů a dodat pokaždé vůni jiné dřeviny – například pekanový ořech, javor, třešeň či olše.

Voňavé zauzování

Uzení je low and slow technika, a pokud mluvíme o grilu, jde spíše o zauzování než uzení v pravém slova smyslu. Zauzování probíhá při vyšší teplotě a kratší dobu, cílem totiž není konzervace masa, takto připravené pokrmy jsou určené k přímé spotřebě.

Zauzovat můžete na plynovém grilu stejně tak jako na grilu na dřevěné uhlí. Důležité ale je, aby měl gril poklop, aby uměl udržet požadovanou teplotu a také aby umožňoval využití nepřímého žáru, udí se totiž zásadně mimo plamen. Grily Outdoorchef mají patentovanou technologii, která umožňuje pohodlně měnit žár z přímého na nepřímý a naopak přesně podle toho, jak se to hodí pro připravovaný pokrm.

Jednou z možností jak masu dopřát vůni je použití udicího prkénka. Je vyrobeno z aromatického tvrdého dřeva a při zauzování ho stačí položit s pokrmem na rošt grilu. Prkénko v teple „čoudí“ a dodává patřičné aroma. Prkénko z olše je ideální pro grilování ryb, zeleniny a bílého masa, cedrové se hodí pro grilování ryb a zeleniny.

Vytvořit kouř, který pokrmům dodá delikátně vyváženou chuť, zvládne i technologie Smoke Science do Traeger, jež griluje s využitím voňavých dřevěných pelet. Konvektorové vytápění eliminuje připalování jídla.

Grilování budoucnosti

Vybrané modely grilů nejvyšší řady dokážete bezdrátově úkolovat odkudkoliv, kde se právě nacházíte. Stačí ovladač propojit prostřednictvím aplikace s vaším smartphonem a je to. Aplikace bývají nabité stovkami prověřených receptů pro různé příležitosti – dali byste si šťavnaté trhané vepřové, lahodné hovězí hrudí, pikantní papričky jalapeño ukryté ve voňavé slanině nebo dezert v podobě koláče s karamelizovanými jablky? Vybraný recept si stáhnete přímo do grilu a systém vás krok po kroku provede nastavením grilu tak, abyste získali dokonalý výsledek.

Litinové nádobí

Každý, kdo někdy používal litinové nádobí, dobře ví, že takto připravené jídlo má mnohem lepší a výraznější chuť. Výrobci proto často nabízejí ke svým grilům nádoby z kvalitní litiny, takže si tenhle intenzivní gurmánský zážitek, evokující vůně a chutě ze „starých dobrých časů“, můžete užít i při grilování. Oceňovanými bonusy litinového nádobí jsou vysoká odolnost a dlouhá životnost.

Všestranné použití má litinový hrnec – od smažení, pečení přes dušení až po vaření. Aromatizační pánvičku je možné použít k zapékání, ale primárně slouží k umístění do trychtýře pod mřížku grilu. Když se naplní bylinkami a vínem, vytváří se aromatické páry, které grilovanému jídlu dodají nové, neodolatelné chutě. Masivní litinová grilovací deska optimálně naakumuluje teplo a je ideální pro restování steaků či zeleniny, těm je určena strana s žebrováním, vytvářející onu charakteristickou mřížku, Hladká strana si poradí s přípravou sázených vajec, bramboráčků a třeba i palačinek a lívanců.

Bez čeho se ještě neobejdete

Pro začátek potřebujete hlavně základní sadu nástrojů: kleště, špachtli a kartáč na čištění. Tato souprava bude vaším důvěryhodným společníkem. Vyšší grilovací level představuje teploměr na maso. Bez něj správný steak neuděláte, a ani špičkový kuchaři jím nepohrdnou. Moderní teploměry umožňují pomocí sond sledovat teplotu grilu i masa i na větší vzdálenosti a obzvlášť vychytané teploměry mají i podsvícení pro noční grilování.

Určitě budete ještě potřebovat speciální grilovací rukavice, jež chrání před extrémním žárem. Ať už pracujete s otevřeným ohněm, nebo sálající litinou, rukavice vás ochrání před extrémně vysokými teplotami. Vyrobené jsou z žáruvzdorného kevlaru, jež chrání i hasiče a motorkáře, a to je za všechny argumenty.

text Jana Šulcová foto archiv firem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *