Kultura svátečně prostřené tabule

V moderní kultuře jednadvacátého století se přes výrazný civilizační tlak zachovalo několik krásných zvyků. Mimo jiné i tradiční štědrovečerní a božíhodové, případně i novoroční stolování.

I když vánoční svátky ctí tradice asi ze všech nejvíc, i zde se odrážejí současné trendy. A tak hitem letošních Vánoc budou zřejmě odstíny starorůžové v kombinaci s bílými, stříbrnými prvky, jež odrážejí aktuální barvy roku. Ovšem chybu nikdy neuděláte s bíle prostřeným ubrusem a zlatými doplňky, případně tradiční kombinací červené a zelené.

Ve stylu staročeské tradice

Vůně pomeranče, hřebíčku, skořice či badyánu bude asi navždy spojena s atmosférou Vánoc. Aromatická koření a sušené kousky ovoce poslouží také jako dekorační prvky, které se dají nenásilně zakomponovat i do výzdoby slavnostní tabule. Kolečka pomeranče, svazek skořice či jednotlivé kousky hřebíčku volně položené na zlaté organze obohatí atmosféru u štědrovečerního stolu. Působivé jsou také větvičky jehličnanů kombinované s červenými šípky, cesmínou nebo jmelím.

S maximální noblesou

Bohaté sváteční menu bude chutnat o to víc, budete-li ho konzumovat na velkoryse prostřeném stole. Kromě naškrobeného bílého ubrusu a ubrousků, kvalitního nádobí, křišťálových skleniček a příborů je třeba myslet také na odpovídající dekorace. Ty můžou být třeba v podobě třpytek, hvězdiček či skleněných kamínků.

Květinových ozdob nikdy není dost

I když na to nejste zvyklí při všedním stolování, nezapomeňte ozdobit svůj stůl aranžmá ze živých květin. Stoupající oblibu vánočních stolních dekorací potvrzují všichni floristé, kteří již každoročně zaznamenávají až o 30 % vyšší zájem o toto zboží. Ve vánočním čase je kromě řezaných květin velký zájem také o vypichovaná aranžmá. Pokud se rozhodněte použít aranžované řezané květy vhodnou volbou jsou frézie, orchideje, lilie či chryzantémy..

Své místo si najdou také hrnkové květiny. Mýtus o tom, že jedinou vánoční květinou je vánoční hvězda, je už dávno překonaný. Dalším typickým svátečním květem je amarylis, či hvězdník, hodí se i orchideje a své místo najde také rozkvetlý brambořík.

Věnec dominantou stolu

Vánoční období patří k tomu nejkrásnějšímu v roce a již čtyři týdny dopředu je vítají postupně zapalované plaménky adventního věnce. Světla plápolajících svíček a chvíle strávené ve společnosti našich nejbližších jsou asi tím nejkrásnějším, co nám tyto svátky přinášejí. Každou neděli při rozsvěcení další svíčky nás věnce upomínají na blížící se Vánoce. Adventní věnec, který symbolizuje očekávání příchodu Ježíše Krista, tvoří spolu se stromkem základní atribut vánoční dekorace. Domácnosti zdobí po celé adventní období, které začíná čtyři týdny před Štědrým dnem. Čtyři týdny jsou symbolizovány čtyřmi svícemi, které se jedna po druhé zapalují o adventních nedělích. Adventní věnec se stává i přirozenou dominantou štědrovečerního stolu.

Vánoční tradice u stolu

Trochu opomíjená je tradice, že by se na Štědrý den mělo servírovat 9 až 12 chodů. Kromě polévky (a nemusí být nezbytně rybí) se podává houbový kuba, tradičně ryba, součástí menu mohou ale být i topinky s česnekem (ochrání proti zlým silám), mléčná kaše s ovocem, kompotované ovoce a samozřejmě cukroví. I když vaše vánoční menu není tak bohaté, přesto by se měla respektovat výjimečnost chvíle podtržená překrásně upravenou tabulí.

Další tradice hodná dodržování je, že u stolu by měl sedět lichý počet strávníků a pod talíře se pro štěstí a dostatek peněz v nadcházejícím roce vloží mince, rybí šupina nebo zrnka obilí. Nikdo, včetně hospodyně, by neměl během štědrovečerní večeře vstávat od stolu, to prý přináší smůlu.

 

Foto: archiv firem

Text: Jana Šulcová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *