Rezidenční interiér roku 2020

Stavba navržená současníkem Antoni Gaudího chátrala. Nádherné štuky, vitráže a fresky postupně ztrácely glanc. Stačily pouhé tři roky, a z ruiny se stal nádherný bytový dům, spojující kouzlo historické architektury s moderním způsobem života.

Budova Casa Burés byla postavena v letech 1900 až 1905 katalánským architektem Francescem Berenguerou, blízkým spolupracovníkem Antoni Gaudího. Byla pojmenována po svém prvním majiteli, Francescovi Burésovi, majiteli společnosti, zabývající se výrobou a prodejem textilu.  Architektura šestipodlažní budovy odpovídá tehdejšímu eklektickému stylu, který mísí různé architektonické prvky. Několik let byla neobývaná, mnoho zdobných prvků a vzácných vitráží bylo zdemolováno. Investor byl proto nucen přistoupit ke komplexní rekonstrukci, jejímž cílem byl moderní bytový objekt respektující historické dědictví, které Casa Burés představuje. Projekt rekonstrukce včetně návrhu interiérů svěřil architektům z Estudio Vilablanch a TDB Arquitectura.  Po třech letech stavebních a restaurátorských prací se historická budova proměnila v reprezentativní objekt, nabízející 26 exkluzivních bytů a rezidencí, uspokojujících požadavky na luxusní bydlení v 21. století. Casa Burés získala několik významných ocenění, například Frame Awards 2020, vítěz v kategorii Společný bytový komplex roku.

Lofty na místě skladišť

Projekt interiérového designu měl dva cíle, obnovit a zvýraznit původní dekorativní prvky budovy a přizpůsobit bydlení současným požadavkům. V případě potřeby byly využity i nové materiály, které neměly konkurovat ani napodobovat ty původní. V přízemí a suterénu vznikly tři lofty. Architekti podtrhli původní průmyslový charakter těchto podlaží, která byla původně využívána jako výrobní prostor a sklady firmy Burés. Nový koncept pracuje s velkým otevřeným prostorem s vysokými stropy a betonovými podlahami.

Charakter loftu podtrhují zdi z režného neomítnutého zdiva a okna od podlahy až ke stropu s typickým tabulkovým zasklením. Původní litinové sloupy podpírají nýtované průvlaky, nesoucí betonový strop. Nábytek včetně originálního osvětlení byly zvoleny tak, aby posilovaly industriální charakter místa. Kromě tří loftů suterén nabízí společné prostory, jako jsou bazén, lázně, tělocvična, technické zázemí, prostory pro společenské akce s otevřenou kuchyní a terasou. To vše orámované původní průmyslovou estetikou.

Palácové rezidence

Původní rezidenci paláce Burés architekti rozdělili na dva byty, každý o rozloze 500 metrů čtverečních. Prostory, spojené s reprezentativním schodištěm, představují luxus barcelonské smetánky na počátku 20. století. O to náročnější práci měli restaurátoři, kteří se podíleli na obnově bohaté štukové výzdoby stropů, vitrážových oken, mozaikových a intarzovaných podlah. Restaurovány byly také fresky na stěnách vstupních hal obou rezidenčních bytů. Zdobnost stavebních prvků vyžadovala na designérech maximální cit pro vyváženost. Nábytek zvolili s vytříbených vkusem, lehký, málo zdobný, barevností harmonizující s prostorem. Tak, aby na sebe nepoutal pozornost a integroval se do výjimečného prostředí.

Byty patrech a podkroví

Kontrast mezi novými a starými prvky charakterizuje také byty umístěné v horních patrech a podkroví. Těchto 21 rezidencí kombinuje původní prostory s novými. V bytech, kde štuky nebyly zachovány, byly uplatněny novodobé materiály, podtrhující kontrast mezi historickým schodištěm a vlastním obytným prostorem. Architekti se rozhodli pro zcela moderní, minimalistický styl, který zdůraznili bílými stěnami a dubovými podlahami. Nábytek i vybavení koupelen včetně sanity zvolili v čistých liniích. Denní světlo prostupující francouzskými okny umocňuje světlost a vzdušnost interiérů. Za povšimnutí stojí i práce s umělým osvětlením, ať už jde o výběr designových svítidel, či zvýraznění nábytku a zrcadel sofistikovaným podsvícením. Každý detail hraje důležitou roli v celku, který představuje harmonii mezi historickým a současným.

Casa Burés

Místo: Barcelona, Španělsko
Design interiérů: Estudio VILABLANCH + TDB Arquitectura 
Developer: Bonavista Developments
Nábytek: MINIM
Kuchyně: Bulthaup Barcelona
Koupelny: MAT by MINIM

Ocenění:

Frame Awards 2020, Amsterdam, vítěz v kategorii Společný bytový komplex roku

Archmarathon Selection 2019, Milán, vítěz v kategorii Interiér soukromého bydlení

Premios Arquitectura Plus 2019, Madrid, vítěz v kategorii Nejlepší rezidenční interiérový design

Premis Catalunya Construcció 2019, Barcelona, finalista v kategorii Rehabilitace kulturního dědictví

Créateurs Design Awards 2020, Paříž, finalista v kategorii Nejlepší rezidenční design

Best of Year 2019, New York, finalista v kategorii Rezidenční transformace

Dezeen Awards 2019, Londýn, finalista v kategorii Interiér bytu

 

Text Alena Kodlová, foto Estudio Vilablanch

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *